از تاسيس تا انحلال سازمان مديريت

 

از تاسيس تا انحلال سازمان مديريت

   «7 وظيفه سازمان مديريت در انتظار تعيين متولي»

        

          سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور اسفند ماه سال 78 از ادغام دو سازمان امور اداري و استخدامي كشور(سابق) و سازمان برنامه و بودجه (سابق) به وجود آمده است و با تصميم روز گذشته شوراي عالي اداري مبني بر انحلال اين سازمان و ادغام آن در نهاد رياست جمهوري با عنوان «معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري»، جاي اين سوال باقي خواهد ماند كه هفت وظيفه اين سازمان كه مهمترين آن بودجه ريزي است به چه نهادي واگذار خواهد شد؟

        

          *تاريخنامه:از هيات عالي برنامه تا سازمان مديريت

        

          * (اسفند 1325) شكل گيري هيات عالي برنامه

        

          به منظور هماهنگ نمودن فعاليت هاي عمراني و لزوم تهيه برنامه هايي براي رشد اقتصادي و اجتماعي كشوردر سال 1316 هجري شمسي شوراي اقتصادي تشكيل شد. در 17 فروردين سال 1325 به موجب تصويب نامه هيات وزيران هياتي به نام هيات تهيه نقشه اصلاحي و عمراني كشور تشكيل شد. هيات دولت پس از دريافت گزارشات ارائه شده از سوي اين هيات در مرداد ماه سال 1325 تصويب كرد؛ براي رسيدگي به برنامه هاي ارائه شده از سوي وزارتخانه ها هيات جديدي به نام هيات عالي برنامه تشكيل شود.

          هيات عالي برنامه در سال 1327 لايحه قانون برنامه هفت ساله عمراني كشوررا تهيه و به مجلس وقت ارائه كرد. در اين لايحه براي نخستين بار باتوجه به لزوم جلوگيري از ايجاد اصطحكاك بين سازمان هايي كه عمليات مشابه انجام مي دهند از سويي و لزوم تحول اقتصادي كشور از سوي ديگر پيشنهاد مي شود اجراي برنامه از طريق همكاري بين دواير دولتي و سازمان هاي وابسته به دولت از يك طرف و سازماني خاص به نام سازمان برنامه از طرف ديگر انجام گيرد. به اين ترتيب در مهر ماه 1327 اداره اي به نام اداره دفتر كل برنامه تاسيس مي شود كه بعدا اين اداره سازمان موقت برنامه ناميده مي شود. درنهايت طبق قانون مصوب 26 بهمن 1327 سازمان برنامه به وجود مي آيد.

          با تصويب قانون برنامه و بودجه در 15 اسفند 1351 سازمان برنامه به دليل انتقال وظيفه تهيه و تدوين تمامي بودجه به آن "سازمان برنامه و بودجه " ناميده مي شود.

        

        

          * (خرداد 1345) تاسيس سازمان امور اداري و استخدامي كشور

        

          در سال 1334 شمسي اداره كل طبقه بندي مشاغل وابسته به وزارت دارايي به وجودآمد كه هدف آن برقراري هماهنگي در حقوق و مزاياي مستخدمان كشوري و به طور كلي اجراي اصل حقوق مساوي براي كار مساوي در محدوده نظام طبقه بندي مشاغل بود. در سال 1337 اداره كل مذكور به سازمان خدمات كشوري تغيير نام يافت و ازوزارت دارايي منتزع و تحت نظر نخست وزير قرار گرفت. فكر تجديد نظر در مقررات استخدامي و ايجاد مركزي براي نظارت امور استخدامي كشور روزبه روز قوت بيشتري مي گرفت تا اينكه در سال1340شوراي عالي اداري كشور به وجود آمد و كار تدوين قانون استخدام كشوري را از سر گرفت. شوراي عالي اداري با بررسي كليه قوانين و مقررات استخدامي كشور و بررسي ومقايسه مقررات استخدامي كشور با چندين كشور پيشرفته و در حال توسعه و بحث و مذاكره با صاحب نظران طرح مقدماتي لايحه استخدام كشوري را تهيه كرد. اين لايحه پس از بررسي و تجديد نظر در هيات رئيسه شوراي عالي اداري كشور و كميسيون منتخب در هيات دولت و كميسيون استخدام مجلس شوراي ملي در تاريخ 31/3/1345 در يازده فصل به تصويب رسيد. به موجب اين قانون شوراي عالي اداري جاي خود را به سازماني تحت عنوان سازمان امور اداري و استخدامي كشور داد.

        

        

          * (اسفند 1378) تاسيس سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور

        

          سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور براساس مصوبه هشتاد و ششمين جلسه شوراي اداري (در تاريخ 11/12/1378 ) به منظور تحقق مطلوب و ظايف و اختيارات رئيس محترم جمهوري موضوع اصل 126 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و تامين يك پارچگي در مديريت كلان و فراهم كردن زمينه تحقق مطلوب برنامه توسعه اقتصادي اجتماعي و فرهنگي كشور از ادغام دو سازمان برنامه و بودجه و امور اداري و استخدامي كشور تشكيل شد و فعاليت هاي خود را از تير ماه سال 1379 آغاز كرد.

          سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور متشكل از رئيس(كه سمت معاونت رئيس محترم جمهور را نيز بر عهده دارد) 9 معاونت و 43 مركز ، دفتر و اداره كل در زير مجموعه معاونت ها و حوزه رياست سازمان ، 30 سازمان مديريت و برنامه ريزي استان ، 10 شوراي مربوط و 3 واحد وابسته است .

          معاونت ها در سازمان مديريت به شرح زير است:

          1- معاونت امور اقتصادي و هماهنگي برنامه و بودجه 2- معاونت امور توليدي 3- معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني 4- معاونت امور زيربنايي 5- معاونت امور اجتماعي 6- معاونت امور فرهنگي ؛ آموزشي و پژوهشي 7- معاونت امور فني 8- معاونت امور مجلس و استان ها 9- معاونت اداري ، مالي و منابع انساني

          شورا ها و هيات هاي وابسته سازمان مديريت به شرح زير است:

          1- شوراي عالي اشتغال 2- شوراي امور اداري و استخدامي كشور 3- شوراي حقوق و دستمزد 4- شوراي عالي آمار 5- شوراي عالي انفورماتيك 6- هيات عالي نظارت 7- شوراي عالي نقشه برداري 8- شوراي عالي فني 9- شوراي اقتصاد 10- شوراي عالي اداري

          سازمان ها، مراكز و واحدهاي وابسته سازمان مديريت به شرح زير است:

          1- مركز آمار ايران 2- موسسه عالي آموزش وپژوهش مديريت و برنامه ريزي 3 - سازمان نقشه برداري كشور

        

        

          * (مهر 1385) اولين جرقه انحلال سازمان مديريت

        

          محمود احمدينژاد رئيس جمهوري مهر ماه سال گذشته، براساس اصل 126 قانون اساسي با صدور دستورالعملي خطاب به معاون اول، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور و وزير كشور دستور الحاق سازمان مديريت و برنامهريزي استانها به استانداريهاي سراسر كشور را به منظور تمركززدايي، تسريع در امور استانها، پيشرفت در امر سازندگي و عمران استانها صادر كرد.

          در ابلاغيه رييس جمهور آمده بود:به منظور تمركززدايي، تسريع در امور استانها و پيشرفت در امر سازندگي و عمران استانها و حسن اجراي امور، با استفاده از اختيارات اصل 126 قانون اساسي مقرر ميدارد: سازمان مديريت و برنامهريزي هر استان، زير مجموعه استانداري تعريف گردد.

          در بند دو اين ابلاغيه آمده بود: ساختار جديد با رعايت قوانين و مقررات مربوطه و با پيشنهاد مشترك وزير كشور و رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور به تصويب رئيس جمهور ميرسد و تا آن زمان، سازمان مديريت و برنامهريزي هر استان با كليه پستهاي سازماني زير مجموعه استانداري قرار ميگيرد و رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي استان به عنوان معاون استاندار و رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي استانانجام وظيفه خواهند نمود.

          در پايان ابلاغيه رييس جمهوري آمده بود:اميد است استانداران محترم با اغتنام فرصت تمام همت و توان خويش را نسبت به تنسيق امور و تسريع در برنامهريزي و اجراي آن در رفع نيازها و پيشرفت استان مطابق برنامه پنجساله و افق چشمانداز بيست ساله به كار گيرند.

        

        

          * (آبان 1385) تشكيل هيات 7 نفره بررسي ادغام سازمانمديريت در استانداريها

        

          معاون برنامهريزي و پشتيباني وزارت كشور آبان ماه سال گذشته خبر داده بود، هيات 7 نفره ادغام سازمانهاي مديريت و برنامهريزي در استانداريها بزودي تشكيل و بررسي ادغامها را آغاز ميكند.

          غلامحسين بلنديان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس اظهارداشته بود: قرار است هياتي با حضور 2 نفر از معاونان وزارت كشور، 2 نفر از معاونان سازمان مديريت و برنامه ريزي و 3 نفر از استانداران تشكيل شده و اين هيات موضوع ادغام را مورد بررسي قرار دهد.

          معاون برنامهريزي و پشتيباني وزارت كشور در عين حال تصريح كرده بود: هم اكنون كميسيونهاي استاني در استانها تشكيل شده و اين كميسيونها بررسيهاي خود براي ادغام را انجام داده اند.

          وي گفته بود: نتايج بررسيهاي هر استان به وزارت كشور منعكس شده و در كميسيون مركزي مورد بررسي قرار خواهد گرفت.

          وي در پاسخ به اين سوال كه در حال حاضر فعاليت سازمانهاي مديريت و استانداريها چگونه است؟ گفته بود : سازمان مديريت و برنامهريزي استانها ماموريت خود را انجام ميدهند اما از نظر ارتباط تشكيلاتي به عنوان معاون استاندار به استانداري ملحقشده اند.

          بلنديان تاكيد كرده بود: الحاق سازمانهاي مديريت و برنامهريزي به استانداريها انجام شده اما ادغام هنوز انجام نشده است.

        

        

          * (دي 1385) وظيفه پرداخت حقوق كاركنان دولت از سازمان مديريت گرفته شد

        

          در جريان بررسيهاي لايحه بودجه 86 كل كشور، دولت وظيفه پرداخت حقوق كاركنان دولت را كه پيش از اين برعهده سازمان مديريت بود، به وزارت اقتصاد محول كرد.

          روند پرداخت حقوق كاركنان دولت پيشتر اين گونه بود كه پس از تصويب ميزان حقوق پرداختي در بودجه سالانه، دستگاهها رقم مورد نظر را در اختيار سازمان مديريت قرار مي دادند و سازمان مديريت حقوق كاركنان دولت را مجدد به دستگاههاي دولتي اختصاص مي داد.

          مقامات دولتي معتقد بودند با اين تصميم و متمركز شدن وظيفه پرداخت حقوق در وزارت اقتصاد حدود 1500 ميليارد تومان صرفه جويي انجام خواهد شد.

          اين در حالي است كه به اعتقاد برخي كارشناسان ، اين مصوبه موجب مي شود، دستگاههاي دولتي براي پوشاندن كسريهاي بودجه جاري خود فراتر از قانون عمل كنند و بدون هيچ مشكلي، كسري خود را از وزارت اقتصاد تامين نمايند.

          بنابراين گزارش، با تصويب مجلس از سال 86 وزارت امور اقتصادي و دارايي جايگزين سازمان مديريت در پرداخت حقوق كاركنان دولت شد.

        

        

          * (ارديبهشت 1386) ابلاغ دستورالعمل الحاق سازمان مديريت استانها به استانداريها

        

          رييس جمهوري در ارديبهشت ماه سال جاري با صدور دستورالعملي خطاب به معاون اول رييس جمهور، رييس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور، وزيركشور و استانداران سراسر كشور چگونگي الحاق سازمان مديريت و برنامهريزي استانها به استانداريها را ابلاغ كرد.

          براساس اين دستورالعمل كه به استناد اصل 126 قانون اساسي صادر شده، از آغاز سال 86 سازمان مديريت و برنامهريزي هر استان با همه پستهاي سازماني، رديفها و اعتبارات به استانداري مربوطه منتقل و به نام معاونت برنامهريزي استانداري شناخته ميشود و وظايف برنامهريزي و امور اقتصادي معاونت كنوني برنامهريزي، اداري و مالي استانداريها نيز به اين معاونت منتقل خواهد شد.

          همچنين معاونت برنامهريزي، اداري و مالي كنوني استانداريها به معاونت اداري و مالي تبديل ميشوند.

          رؤساي سازمان مديريت و برنامهريزي استانها نيز به پيشنهاد استاندار و با حكم وزير كشور به عنوان معاون برنامهريزي استاندار منصوب شده و انجام وظيفه خواهند كرد.

        

        

          * (تير 1386) تير خلاص بر پيكر سازمان مديريت

        

          و در نهايت روز گذشته با تصويب شوراي عالي اداري، سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور با ادغام در نهاد رياست جمهوري به«معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري» تغيير وضعيت داد.

          شوراي عالي اداري در يكصد و سي و سومين جلسه خود به رياست احمدي نژاد رييس جمهور ، تغيير سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور را به عنوان «معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهوري» تصويب كرد.

          بر اساس اين مصوبه ، مقرر شد سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور تحت عنوان «معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور» در نهاد رياست جمهوري ادغام شود.

          بر اساس اين گزارش رييس جمهور در جلسه شوراي عالي اداري درباره هدف تغيير عنوان و كاركرد اين سازمان گفت: با توجه به تغيير ماموريت هاي سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور ، بايد ساختار اين نهاد نيز دچار تحول شود كه هدف از آن تقويت و ارتقاي نظام برنامه ريزي و نظارت در كشور است .

          احمدي نژاد در عين حال يادآور شد: سازمان هاي تحت پوشش سازمان مديريت و برنامه ريزي زير نظر دستگاههاي اجرايي مرتبط به فعاليت خود ادامه خواهند داد.

          رييس جمهور از سال گذشته تحول در سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور را كليد زده بود . احمدي نژاد همچنين هفته گذشته از لزوم تغيير نظام هاي برنامه ريزي و مديريت ، بيمه و پولي – بانكي در كشور سخن گفته بود.

        

        

          * 7 وظيفه مهم سازمان مديريت به چه نهادي واگذار ميشود؟

        

          سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور با برخورداري از تشكيلاتي نوين و جامع و در چهارچوب قوانين و مقررات عهده دار وظابف متعددي بوده كه عمده ترين آن ها عبارت از برنامه ريزي، بودجه ريزي، نظارت و ارزيابي، امور فني، امور انفورماتيك، امور استخدامي و امور تشكيلات و روشها مي باشد.

          جزئيات وظايف سازمان مديريت به شرح زير است:

        

          1- برنامه ريزي

          - انجام مطالعات و بررسي هاي اقتصادي و اجتماعي و پيش بيني منابع كشور به منظور تهيه برنامه و بودجه.

          - تهيه و تنظيم برنامه هاي ميان مدت و بلند مدت به منظور نيل به توسعه پايدار و همه جانبه در كشور.

        

          2- بودجه ريزي

          - پيشنهاد خط مشي ها و سياست هاي مربوط به بودجه كل كشور به شوراي اقتصاد.

          - تهيه و تنظيم بودجه سالانه كشور باهمكاري موسسات ذيربط.

        

          3- نظارت و ارزيابي

          - نظارت مستمر بر اجراي برنامه هاي توسعه و پيشرفت سالانه آن ها.

          - نظارت و ارزيابي كارايي و عملكرد دستگاه هاي اجرايي كشور.

          - نظارت و ارزيابي طرح هاي عمراني كشور.

        

          4- امور فني

          - استقرار نظام فني و اجرايي طرح هاي عمراني كشور از طريق تدوين ضوابط فني و اجرايي طرح ها.

          - سازمان دهي و ارزشيابي عملكرد عوامل فني و اجرايي از طريق تهيه تدوين اجرا و نظارت بر اجراي ضوابط مربوط به تشخيص صلاحيت فني وارجاع كار به واحد هاي تهيه و اجرا كننده طرح هاي عمراني.

        

          5- امور انفورماتيك

          - برگزاري و اداره جلسات شوراي عالي انفورماتيك كشور براساس آيين نامه مربوط و پيگيري و اجراي مصوبات شورا.

          - تهيه آيين نامه و ضوابط براي سالم سازي مراكز فعاليت كامپيوتري و احراز صلاحيت و طبقه بندي شركت هاي كامپيوتري.

          - هماهنگي و نظارت بر امور شركت هاي كامپيوتري.

          - صدور مجوز براي واردات تجهيزات كامپيوتري.

        

          6- امور استخدامي

          - مراقبت در حسن اجراي قوانين و مقررات استخدامي كشور در وزارتخانه ها و موسسات دولتي مشمول قانون.

          - ارائه دستورات لازم درباره نحوه اجراي قوانين و مقررات استخدامي كشور به منظور ايجاد هماهنگي.

          - انجام مطالعات و تحقيقات لازم در امور استخدامي و ارائه پيشنهادها و نظرهاي مشورتي به دولت.

        

          7- امور تشكيلات و روش ها

          - اصلاح ساختار دولت و تمركز زدايي.

          - بررسي و تهيه پيشنهادها درباره هدفها و وظايف وزارتخانه ها موسسات و شركت هاي دولتي.

        

          اينكه وظايف فوق پس از انحلال سازمان مديريت و ادغام آن در نهاد رياست جمهوري همچنان بر عهده آن خواهد ماند يا به سازمان يا نهاد ديگري سپرده مي شود سوالي است كه بايد صبر كرد و منتظر ماند.

        

         

 

 

 

 
  Home Page  
 
?>